Geboortecursus

Geboortecursus

Een veilige, mooie bevalling waar je met een goed gevoel op terug kan kijken, dat is wat iedere vrouw graag wil. Helaas ervaren veel vrouwen zorgen en angst over de naderende bevalling, bijvoorbeeld voor de pijn. ‘Je kan het toch niet plannen’ of ‘als het maar goed gaat met het kindje’ zijn vaak uitspraken die voorbijkomen. Alsof jij er niet toe doet en bevallen een noodzakelijk kwaad is waarin je alles maar moet accepteren.

Het kan écht anders, alleen moet je wel weten hoe. En daarbij moeten we ook realistisch zijn; een bevalling valt niet te plannen, maar je kunt met een goede voorbereiding wel veel invloed hebben op het proces en vooral hoe er gehandeld wordt. En juist dat zorgt ervoor dat je na afloop met een goed gevoel terug kan kijken. Wist je dat uit onderzoek blijkt dat niet de manier van bevallen (bijvoorbeeld thuis, ziekenhuis, complicaties) bepaalt hoe tevreden je bent, maar vooral de communicatie en emotionele ondersteuning?

Mogelijk als groepscursus (minimaal 3, maximaal 6 koppels), privé cursus en vriendencursus (minimaal 2 koppels).

Wat kun je verwachten?

Je leert:

  • Hoe het natuurlijke geboorteproces verloopt en wat je kunt verwachten tijdens de bevalling;
  • Over de werking van je lichaam (belangrijke hormonen, baarmoeder, zenuwstelsel) en hoe je daarmee kunt samenwerken;
  • Hoe je angst om kunt buigen naar vertrouwen en hoe dat bijdraagt aan het verloop van de bevalling;
  • Verschillende ademhalingstechnieken die helpen bij het verlagen van stress, opvangen van weeën en tijdens de persfase;
  • Ontspannings- en massagetechnieken voor tijdens de zwangerschap en bevalling;
  • Diverse bevalhoudingen en hoe je leert vertrouwen op je eigen instinct;
  • Een geboorteplan op te stellen en waarom dat belangrijk is, waarbij het gaat over alle mogelijke keuzes die je hebt, je rechten en wat je kunt doen als het anders loopt;
  • Hoe je duidelijk krijgt wat jouw ideale bevalling is en wat daarvoor nodig is.

Welkom partner!

Jij als partner hebt een hele belangrijke rol bij de bevalling, dus heel goed dat je meeleest! Aangezien jij echt van grote steun kunt zijn, hoop ik dat je mee wilt doen met de cursus. Uit onderzoek is gebleken dat goede support tijdens de bevalling een positief effect heeft op de bevallingservaring, los van hoe de bevalling uiteindelijk zal verlopen. Door samen de voorbereiding te doen weet je beiden wat je kunt verwachten en kunnen jullie van tevoren afspreken wat wenselijk is en wat juist niet. Het wordt duidelijk wat jij kunt doen om te ondersteunen.
Veel partners deinzen terug bij termen als zwangerschapscursus of geboortecursus en denken in een of andere zweverige cursus terecht te komen. Met mijn no-nonsense aanpak is dat zeker niet het geval!
De verschillende ademhalings-, ontspannings- en visualisatie oefeningen zijn in basis bedoeld voor de zwangere vrouw. Het is belangrijk dat je weet wat hierin helpend is voor haar, zodat je haar eraan kan helpen herinneren op de belangrijke momenten. Dus voor jou als partner is de cursus vooral informatief en praktisch.

Laat me je vertellen wat je allemaal kunt doen om je vrouw te ondersteunen, je bent onmisbaar!

 

Praktische informatie

Inhoud
Datum

 

 

Locatie
Kosten

Veelgestelde vragen

Vanaf welke zwangerschapstermijn kan ik het beste de cursus volgen?

Mijn advies is om tussen 20 en 34 weken een geboortecursus te volgen. Later is uiteraard ook mogelijk, alleen dan is er minder tijd om te ervaren wat prettig werkt voor jou. Mocht je pas lastminute bedenken dat een cursus misschien wel fijn is, voel je vrij om je aan te melden. Een lastminute voorbereiding is altijd beter dan géén voorbereiding!

Wordt de geboortecursus of persoonlijke begeleiding vergoed door de zorgverzekering?
Afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering ontvang je een gedeeltelijke vergoeding voor zwangerschapscursussen. Raadpleeg de voorwaarden van je verzekering of neem contact op om te weten wat er mogelijk is. Ook voor de persoonlijke begeleiding geldt dat (gedeeltelijke) vergoeding mogelijk is, afhankelijk van je aanvullende zorgverzekering. Meer informatie vind je bij Tarieven en Vergoeding.
Ik heb veel interesse, maar ik heb niet de financiële middelen om de geboortecursus te kunnen betalen. Zijn er mogelijkheden om hierin tegemoet te komen?
Wat fijn dat het aanbod je aanspreekt! Ik begrijp dat het een flink bedrag is. In veel gevallen heeft het te maken met prioriteiten. Veel mensen zijn geneigd om de beste spullen aan te schaffen voor hun kindje, waarbij de vraag is hoe nodig dat is. Naar mijn mening is het beste wat je je kindje en jezelf kunt geven een fijne en rustige start. Mocht het écht lastig zijn om het te kunnen bekostigen, laat me dat dan weten, dan kijken we samen wat de mogelijkheden zijn.
Ik heb geen partner, of mijn partner wenst niet deel te nemen. Kan ik de geboortecursus dan alleen volgen?
Ja hoor, dat is zeker mogelijk. Als je geen partner hebt, maar wel iemand anders die je dierbaar is, is hij of zij van harte welkom om aan te sluiten. Als je wel een partner hebt, maar hij/zij wil niet mee doen, weet dan dat je de belangrijkste informatie uitgewerkt in een e-book krijgt. Dan kun je het alsnog delen samen.
Wat is het verschil tussen een HypnoBirthing cursus en deze geboortecursus?
Bij een Hypnobirthing cursus komen vaste onderdelen terug in vijf bijeenkomsten van 2,5 uur, volgens het officiele programma van The Mongan Method. In mijn aanbod komen een aantal onderdelen terug die ook bij Hypnobirthing worden toegepast. Ik vind het belangrijk dat de inhoud past bij jullie wensen, dus ik stem met jullie af wat jullie graag willen leren.

Vol vertrouwen en op jouw manier je bevalling de bevalling tegemoet!