Welke verloskundige kies jij?

Written by Kimberley Roerdink

March 31, 2021

Welke verloskundigenpraktijk kies jij?

Wat doe je als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt? Waarschijnlijk ga je vrij snel na het nieuws meteen van alles regelen. Een verloskundige praktijk zoeken, aanmelden bij Moeders voor Moeders en als je een ZZP kraamverzorgende wenst zal je ook daar achteraangaan. In deze blog vertel ik je waarom het belangrijk is om de verloskundige (of zorgverlener) zorgvuldig te kiezen. 

Kiezen voor de grootste

Ik weet nog hoe het bij mij ging toen ik voor het eerst zwanger was. Even zoeken op internet naar ‘Verloskundige Tilburg’ en aanmelden bij een praktijk die destijds nauw verbonden was aan het ziekenhuis. Eigenlijk zonder me er verder in te verdiepen meldde ik me aan bij een van de grootste praktijken in Tilburg. Pas bij de tweede en derde zwangerschap ben ik verder gaan kijken naar de verschillen tussen praktijken, zoekend naar een goede match. Hoe weet je nou waar je op moet letten als je er nog nooit mee te maken hebt gehad?

In Tilburg zijn er geen losse verloskundigenpraktijken meer te vinden. Sinds 2018 is een construct gekozen waarbij geboortezorg en kindergeneeskundige zorg wordt geboden vanuit één organisatie, Fam. Hierdoor is er nauwe samenwerking tussen die disciplines. De losse verloskundigenpraktijken zijn samengevoegd tot één maatschap. Binnen Fam wordt gewerkt met verschillende teams van zes verloskundigen, welke vallen onder de eerstelijns zorg voor de gezonde zwangeren. Wanneer er sprake is van een medische indicatie, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk, suikerziekte of complicaties bij een eerdere zwangerschap/bevalling, is de richtlijn (niet verplicht!) dat je begeleid wordt door klinisch verloskundigen en/of gynaecologen.1

Als je in Tilburg en omgeving woont is de kans groot dat je bij Fam terecht komt. Zonder te weten wat je mogelijkheden zijn, zul je misschien niet verder kijken. En toch is er keuze, aangezien er nog wel zelfstandige praktijken zijn in omliggende dorpen en steden. Een verloskundige kun je namelijk kiezen, net als een huisarts of een psychologenpraktijk. Onderaan deze pagina staat een overzicht van praktijken in Tilburg en omgeving. Maar waar let je dan op bij het maken van je keuze?

De juiste match

Je mag erop vertrouwen dat iedere verloskundige goede zorg levert aan jou en je baby. Echter is een juiste match ontzettend belangrijk, zodat er een wederzijdse vertrouwensband kan ontstaan. Tijdens de zwangerschap en in aanloop naar de bevalling is het fijn om elkaar te leren kennen, waarbij al je vragen worden beantwoord en je samen overeenstemming vindt over verwachtingen en wensen. Wanneer sprake is van angst, onzekerheid of neerslachtigheid is de kans groter dat je dat deelt als je je op je gemak voelt. Je keuze zal voornamelijk gebaseerd zijn op het gevoel wat je hebt bij de verloskundige. En wat daarin belangrijk is voor jou, is ontzettend persoonlijk. Hierbij een aantal tips:

  • Neem de tijd voor het kiezen van een verloskundige. Je hoeft je keuze niet binnen een paar weken definitief te maken. Sterker nog, als blijkt tijdens de zwangerschap dat de match toch niet goed is mag je altijd overstappen.
  • Vraag ervaringen uit je netwerk, bijvoorbeeld aan vriendinnen, collega’s, familie, etc.
  • Lees op de website vanuit welke visie een praktijk werkt. Wie zijn er werkzaam? Hoe kijken ze naar zwangerschap en geboorte? Wat houdt de werkwijze in, wat vinden zij belangrijk? Hoeveel tijd wordt genomen tijdens afspraken? Hoe wordt omgegaan met bijzondere wensen (zoals een badbevalling, geen/minder echo’s willen of een zorgvraag buiten de richtlijn)? Wat spreekt jou aan?
  • Plan een kennismakingsgesprek om je belangrijkste vragen te stellen en te ervaren hoe het contact voor jou is. 
  • In geval van een medische indicatie heb je ook een keuze. Vergelijk de ziekenhuizen in je omgeving om te kiezen waar jij je het meest prettig bij voelt.
  • Check de vergoeding van je zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverleners wordt slechts 75% vergoed.
  • En volg vooral je gevoel!

1In deze podcast van Verloskees wordt goed uitgelegd wat het verschil is tussen een gynaecoloog en een verloskundige. Zeker de moeite waard om te luisteren. 

 

Verloskundigenpraktijken in Tilburg en omgeving

FAM

Tilburg eo

Mama-2B

Chaam eo

Nintu

Breda eo

Careforyou2

Gilze

Puur

Sprang-Capelle

Luna

Dongen

Bron

Diessen/Oisterwijk

Het Begin

Waalwijk

Nuvola

Waalwijk

LEV

Rijen

Wat je ook leuk kan vinden…

Continuïteit van zorg

Continuïteit van zorg

‘Dit wil ik’; Continuïteit van zorg Hier is de laatste jaren steeds meer aandacht voor, gelukkig. Want wanneer één...

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra - 8 november 2018 In voorbereiding op de bevalling heb ik zwangerschapsyoga gevolgd, vooral om...

Gevoel versus Ratio

Gevoel versus Ratio

Gevoel versus Ratio; wat komt er kijken bij een zorgvraag buiten de richtlijn In februari 2018 blijk ik zwanger van...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *