Gevoel versus Ratio

Written by Kimberley Roerdink

March 31, 2021

Gevoel versus Ratio; wat komt er kijken bij een zorgvraag buiten de richtlijn

In februari 2018 blijk ik zwanger van ons derde kindje. Wat zijn we dankbaar dat het ons weer gegund is. Na de positieve zwangerschapstest meld ik me bewust aan bij een andere verloskundigenpraktijk dan bij de vorige zwangerschap. Omdat men van mening was dat er bij mijn vorige bevalling sprake was van een schouderdystocie werd mij destijds verteld dat een thuisbevalling bij een eventueel volgend kindje uitgesloten was. Omdat ik de vorige bevalling niet spannend vond en deze keer weer graag thuis wil bevallen ga ik samen met mijn man op intake bij een praktijk waar meer ‘ruimdenkende’ verloskundigen werken. De twee dames van die praktijk nemen uitgebreid de tijd om ons verhaal en onze wensen aan te horen. We laten tevens de bevallingsfilm van de vorige keer zien. Na de intake wordt ons het advies gegeven om in het ziekenhuis te bevallen, met de mogelijkheid om dat met hen als verloskundige(n) te doen. Ik leg me erbij neer dat een thuisbevalling blijkbaar niet verantwoord is. 

Tijdens een consult bij de gynaecoloog wordt dat beeld bevestigd. Ze wijst ons op de risico’s en de meer veilige omgeving van het ziekenhuis in geval er weer een schouderdystocie optreedt. We komen gezamenlijk tot een plan van aanpak. Een poliklinische badbevalling met eigen verloskundige, preventief een Orale Glucose Tolerantie Test (OGTT) tussen 24 en 28 weken om zwangerschapsdiabetes uit te sluiten (wegens veel aankomen tijdens de vorige zwangerschappen én de bovengemiddelde geboortegewichten), dieet om proberen minder aan te komen en monitoring van de groei middels onder andere groeiecho’s bij 32 en 36 weken. 

In week 27 wordt de OGTT gepland en ik merk dat het weerstand oproept bij mij. Ik ben ervan overtuigd dat er ook deze keer geen sprake is van zwangerschapsdiabetes. Bovendien let ik goed op mijn voeding en is mijn gewicht onder controle. Ik bespreek mijn twijfels met de verloskundige en besluit uiteindelijk toch de OGTT te doen met als doel de tweede lijn op afstand te houden. De uitslag was, zoals verwacht, goed. 

In de weken die volgen komt steeds vaker de vraag bij me naar boven waarom ik niet thuis mag bevallen. Ik merk dat dat nog steeds mijn voorkeur heeft. Het idee dat ik in het ziekenhuis moet bevallen roept veel onrust bij me op. Ik bespreek mijn gedachten en gevoel met de verloskundige. Steeds duidelijker wordt dat ik me niet goed voel bij de plaatindicatie van het ziekenhuis. Ik verdiep mij in de complicatie schouderdystocie (oorzaken, prevalentie, hoe te handelen wanneer zich het voordoet, etc). Er heerst veel angst rondom deze complicatie. Met alle informatie probeer ik voor mezelf af te wegen waar ik me goed bij voel. Ratio en gevoel raken daarbij met elkaar in strijd. Mijn gevoel blijft sturen op een thuisbevalling. Maar als zoveel zorgverleners mij het medische advies geven om in het ziekenhuis te bevallen, is mijn wens dan toch onveilig en onverantwoord? Ik zoek verloskundigen die bekend staan om het werken buiten de richtlijn/protocollen en deel daarmee mijn situatie en we wisselen van gedachten. Daarnaast heb ik verschillende gesprekken met mijn eigen verloskundigen. Open en eerlijk, over mijn eigen gevoel en twijfels, maar ook over de gevoelens van de verloskundigen. Zij moeten zich tenslotte ook prettig voelen bij mijn wensen. Ik probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Het is een emotionele achtbaan, waarbij het veel vraagt om bij mezelf te blijven en niet mee te gaan in de angst die meermaals toch wordt aangeraakt.

Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat ik me het meest prettig en veilig voel bij een thuisbevalling. Vanaf het moment dat ik de keuze maak merk ik direct rust in mijzelf. Dat bevestigt mijn keuze. 

Door alle gesprekken die ik heb gehad kwam ik erachter dat de plaats-indicatie geldt vanwege geldende richtlijnen binnen de geboortezorg. Uiteraard dient dat medische advies gegeven te worden, echter maakte dat het voor mij wel lastiger om eigen keuzes te maken. Gelukkig zijn verloskundigen die ondanks dat medische advies op mijn verzoek een thuisbevalling willen en durven begeleiden. Samen met mijn verloskundigen gaan we op zoek naar een verloskundigenpraktijk die aan mijn wens kan voldoen, ik ben dan 32 weken zwanger. Ik heb vertrouwen dat dat gaat lukken. Wanneer ik 35 weken zwanger ben heb ik een intake bij een praktijk en dat voelt direct goed. Mijn visie sluit naadloos aan bij die van hen. Zij bekijken de film van mijn vorige bevalling, kennen mijn anamnese en mijn wensen. Waar anderen voelbaar angstig zijn en veel in termen van risico’s praten, is dat nu niet het geval. Het geeft me zóveel vertrouwen. We besluiten onder andere om geen extra echo’s te doen. Ook dit kindje zal bovengemiddeld groot/zwaar zijn. De uitkomst van extra echo’s zal het beleid niet veranderen, de metingen zullen hooguit voor onrust zorgen bij mij. Wat een opluchting voel ik als ik de overstap heb gemaakt naar deze praktijk. Vanaf dat moment ga ik met vol vertrouwen toeleven naar de bevalling. Ik heb er zin in! Erg benieuwd naar de ontmoeting met dit kindje. 

NB; Ik ben heel tevreden over de begeleiding van de eerste verloskundige(n). Het gaat niet over goed of fout om wel/niet mee te gaan in mijn wensen, het gaat over een goede match tussen mij en de zorgverlener. Ik heb juist ontzettend veel respect voor de verloskundige die dichtbij zichzelf durfde te blijven en aangaf zich er niet prettig bij te voelen.

Wat je ook leuk kan vinden…

Continuïteit van zorg

Continuïteit van zorg

‘Dit wil ik’; Continuïteit van zorg Hier is de laatste jaren steeds meer aandacht voor, gelukkig. Want wanneer één...

Welke verloskundige kies jij?

Welke verloskundige kies jij?

Welke verloskundigenpraktijk kies jij? Wat doe je als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt?...

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra - 8 november 2018 In voorbereiding op de bevalling heb ik zwangerschapsyoga gevolgd, vooral om...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *