Continuïteit van zorg

Written by Kimberley Roerdink

March 31, 2021

‘Dit wil ik’; Continuïteit van zorg

Hier is de laatste jaren steeds meer aandacht voor, gelukkig. Want wanneer één verloskundige of een klein team van verloskundigen een vrouw begeleidt tijdens de zwangerschap en bevalling, leidt dat tot betere uitkomsten, minder medische interventies en meer tevredenheid bij vrouwen. In het buitenland is continuïteit van zorg1 al meer aanwezig. In Nederland wordt gezocht naar een manier om het systeem anders in te richteHoogleraar Verloskunde Ank de Jonge zegt in deze podcast dat deze verandering het snelst doorgevoerd gaat worden wanneer zwangeren zelf gaan uitspreken ‘Dit wil ik.’ Dat is een mooie uitnodiging aan jou om die wens te bespreken met je (klinisch) verloskundige of gynaecoloog. Vertel hen wat belangrijk is voor je en ga samen op zoek naar de mogelijkheden. 

In 2019 werd 65% van de vrouwen overgedragen tijdens de bevalling (eerste kind) van de eerste lijn naar de tweede lijn.2 In de meeste gevallen draagt de eerstelijns verloskundige de zorg over en is zelf niet meer aanwezig. Zo is het systeem ingericht momenteel. Wanneer de verloskundige wel aanwezig blijft zeggen vrouwen ‘ik ben heel blij dat je bleef’. Maar als de verloskundige aangeeft niet te kunnen blijven (vanwege diverse redenen) zeggen vrouwen ‘ik begrijp het ook wel’. Zij denken mee met het systeem zoals het nu georganiseerd is. Veel vrouwen vinden het heel vervelend, maar spreken dat helaas niet uit. Juist heel belangrijk om je te laten horen bij een cliëntenorganisatie, aldus Ank de Jonge.  

Wanneer je dit bespreekbaar maakt met je zorgverlener is de kans groot dat je stuit op alles wat onmogelijk is. Weet dat je mag gaan staan voor jouw wensen en dat er met de nodige inspanning en vasthoudendheid meer mogelijkheden ontstaan dan je op voorhand denkt. Het kan zijn dat je zoekend bent hoe je op een constructieve manier het gesprek met je zorgverlener kunt voeren. Bespreek dit vooral met steunende mensen uit je omgeving, om je gesterkt te voelen je wensen uit te spreken. Als ik daarin iets voor je kan betekenen, neem dan vrijblijvend contact met me op. Ik denk graag met je mee!

 

1Wil je hier meer over weten? Lees dan deze factsheet over ‘Continuiteit van zorgverlener in de geboortezorg’

2 https://www.perined.nl/onderwerpen/publicaties-perined/infograpfic

Wat je ook leuk kan vinden…

Welke verloskundige kies jij?

Welke verloskundige kies jij?

Welke verloskundigenpraktijk kies jij? Wat doe je als je een positieve zwangerschapstest in handen hebt?...

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra

Geboorteverhaal Mayra - 8 november 2018 In voorbereiding op de bevalling heb ik zwangerschapsyoga gevolgd, vooral om...

Gevoel versus Ratio

Gevoel versus Ratio

Gevoel versus Ratio; wat komt er kijken bij een zorgvraag buiten de richtlijn In februari 2018 blijk ik zwanger van...

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *